Arkona, Stribog, Leecher – 02.II.2018. Boogaloo, Zagreb

UDAR RUSKIH BOGOVA!!!!!!!

“Masha je talent, genij i jedna koja se rađa na milijun (barem) i hvala nebesima što je za svoj playground odabrala upravo metal!!!!!”

arkona00

arkona5

Kada se čovjeku pruži prilika da pogleda uživo band koji mu je u životu uljepšao tolike trenutke i pružao mu ogromnu inspiraciju tokom godina aktivnog slušanja i pregledavanja svih živih video materijala, onda ne samo da je čovjek duhom i mentalno manifestiran na mjestu budućeg koncertnog spektakla, već iščekuje sam koncert kao Mars teraformiranje :)

arkona3

Koncert u organizaciji Twilight Promotiona značio je, poput svih koncerata u njihovoj organizaciji, visok stupanj profesionalizma i organizacija na najvišem stupnju. Sam Boogaloo osobno mi je najdraži koncertni prostor u Hrvatskoj, još od vremena OTV Doma, pa eto, savršena organizacija i savršen prostor mogu dati ni manje ni više nego – savršen koncert!

Večer započinju Leecher, mladi band iz Mađarske kojima je turneja sa Arkonom ujedno savršena prilika za promociju svog debuta “Sightless” iz 2016. godine. Stilski, band se kreće u okvirima koje su davno prije njih nametnuli velikani sympho/gothic/metal/rock usmjerenja, no način na koji ovaj kvintet iz Budimpešte pristupa samoj materiji, nije toliko osebujan koliko iskreno kreativan i skroman; bez obzira na svu varljivu megalomaniju koju stvaraju prvi dojmovi o pokušaju evociranja Apocalyptice i svih trendovskih svjetski poznatih i priznatih gudača koji su uspjeli povezati most između klasike i metala.

leecher1

Ne, ovdje se radi o skromnom pristupu, bez obzira na sjajna električna čela svemirskog izgleda i neonskog sjaja, a taj pristup determiniran je ostavštinom baroka na jednak način koliko i ostavštinom gothic/pop metala. Within Temptation, Xandria, Unsin, Leaves Eyes, Dark Sarah, Lacuna Coil, Haggard, Rondo Veneziano, Depeche Mode samo su neka od imena čiji se utjecaji mogu pronaći u opusu Leechera. Pjevačica vrlo dobrih vokalnih sposobnosti ima puno pravo predvoditi band do malo viših razina, dovoljno dobrih da se ustale pod metalnim nebom i budu u mogućnosti izbacivati albume na globalno tržište. Više od toga im, iskreno, ne predviđam jer svakim danom iz svakog kutka svijeta dolazi na tone sličnih bandova sa jednakim ili većim aspiracijama, kao i faktorom sreće u vezi nekakvog većeg probitka na svjetsku scenu. Definitivno band za podržati, kupiti svahi njihov uradak i otići na njihov koncert, ukoliko se nađete u blizini.

stribog1

Stribog se predstavio sa novim stvarima, novom pjevačicom i pokazali u kojem smjeru će se band kretati u budućnosti.

arkona0

Zagrijavanje za Arkonu bilo je kompletirano i gašenje svjetala i uvod u novi album, značili su samo jedno: nezaborav show koji će se pamtiti godinama (Y)

arkona000

Ruska atrakcija iz Moskve i okolice Moskve, koja je u godinama mukotrpnog rada i stvaranja, od malog poganskog slavenskog banda postala prava institucija metalnog stvaralaštva i koja se postepeno uzdizala u moru srodnih bandova, svoju je planetarnu popularnost iskoristila tako što je podigla cijelu slavensku pagan metal scenu na viši nivo i cijelom svijetu ukazala na visoke kriterije stvaranja umjetnika i podneblja te underground scenu koje možda široj svjetskoj bazi slušatelja i nije bila toliko interesantna, te dovela slavenske bandove skoro na isti level sa norveškim black metal bandovima unutar norveškog izvoznog black metal branda.

arkona1

Koliko energije i života može zračiti iz Mashe, sitne Ruskinje nemirna duha i stvaralačkog genija kakav se ne susreće svaki dan, prizor je koji jednostavno zahtjeva da ga čovjek perceptivno, emotivno i mentalno memorira u svaki helix svog bića i iskreno osvjesti paradigmu “o talentu koji treba da radi…i geniju koji mora da stvara”. Masha je talent, genij i jedna kakva se rađa na milijun (barem) i hvala nebesima što je za svoj playground odabrala upravo metal!!!!!

arkona2

Oni koji su očekivali standardan Arkonin koncert, vjerojatno su se malo razočarali kada su čuli da je glavno težište stavljeno na novi album “Khram”, čiji koncept je obuhvaćen u potpunosti da bi tek nakon skoro sat vremena konceptualnog pagan/ethno/folk black metala sa velikim uplivima progresive i dooma (čije smjernice su otvoreno postavljene na “Yav” albumu), nastavili u poznatom maniru. Blok “klasičnih hitova”, kasnije izveden, poput “Goi Rode Goi”, “Stenka Na Stenku”, “Yarilo” te mnogih drugih označio je upravo ono što su od Arkone svi očekivali; ili barem velika većina.

arkona4

I prije koncerta i za vrijeme koncerta i nakon koncerta moji dojmovi su jednaki – Arkona jednostavno predstavlja bandove nove generacije koji iskrenim i negeneričkim pristupom pred sobom metu sva ona sintetska govna koja pretežno dolaze sa one strane oceana (i klonirane derivate sa ove strane),

arkona6

arkona7

zadržavaju stare vrijednosti i stare standarde, no istovremeno paze na progres i neminovno vremensko kolo koje se vrti ubrzano i presilovito da bi većina iskreno kreativnih i glazbeno osebujnih bandova to mogla pratiti;

arkona8

no Arkona nema nikakvih problema spojiti prošlost, sadašnjost i budućnost metala pod jedan kišobran i istovremeno otresti sa tog istog kišobrana sve ono što ne pripada pod njega. Da rezimiram: Arkoni je put prema svjetskom vrhu osiguran, taman da u budućnosti izdali u paketu nekoliko solidnih albuma; jer ovo što je do sada izdano, dovoljno je za slijedećih 50 godina!!!

arkona9

Dalibor Mladenović

photos: Matija Hunjek, Dalibor Mladenović