Cota G4 interview

Ako bi ijednom bandu na hrvatskoj rock sceni trebalo prikačiti status najstrpljivijeg i najustrajnijeg banda, po mom mišljenju taj status bi definitivno trebao ići Cote G4. Dugogogodišnji staž, kvaliteta, unikatnost i nepodilaženje trendovima, osnovne su karakteristike ovog sastava odličnih i renomiranih glazbenika, na čelu sa jednim od najboljih vokalista na prostorima Balkana – Markom Osmanovićem, dojučerašnjim članom legendarnih Divljih Jagoda. Samo za Vision Rock Metal – Marko Osmanović!

“Baviti se rokenrolom na Balkanu je gotovo nemoguća misija”

1. Reci mi, kako to da je prošlo punih 8 godina od nastanka banda pa do dana kad je vaš prvi album ugledao svjetlost dana, prije više od 6 godina? Da li je start bio težak ili ste jednostavno išli polaganim putem?

Pa, band je nastao u jednom daruvarskom podrumu i u početku je to zaista i svirački i autorski bio demo band, tek 2000.g. kada su u band došli Igor Ruf i Danko Krznarić smo počeli ozbiljnije i svirati i skladati.Osim toga, imali smo dosta izmjena u postavi, a i naravno, baviti se rokenrolom na balkanu je gotovo nemoguća misija. Ugovor sa Dallasom smo potpisali u jesen 2004.g. a snimanje je počelo 2005.

2. Vaš glazbeni izričaj oduvijek mi je bio fascinantan. Mnogo oduševljavajućih trenutaka doživljavao sam uz vašu glazbu kada bih osjetio taj jedan retrospektivni faktor, koji ujedinjuje prošlost rocka sa ovih prostora iz prošlosti i sadašnjosti u vašoj glazbi. Odakle ta sveobuhvatnost? Odakle ta težnja prema brisanju granica između prošlosti i sadašnjosti?

Najjedostavnije rečeno, to je ono što osjećamo i način na koj se želimo izražavati; moja vizija je oduvijek i bila spoj retro i modernih elemenata u muzici. I ne samo to, imam osjećaj da smo dosta širok band stilski, i textualni i muzički, jer ima pjesama koje već naginju na pop ambijentalnu muziku (U čemu je stvar) a na istom albumu repanje (Rokenrol), pa onda folk rock (Kada prođe prstima kroz kosu), slično je i na prvom albumu (Prepusti se, Zatvor za sve). No, bazično je sve to rock…

3. U vašoj glazbi pronašao sam lagane utjecaje bandova sa ovih prostora kao što su Divlje Jagode, Bijelo Dugme, Kerber, Aerodrom, Atomsko Sklonište, Indexi, Leb i Sol, Riblja Čorba, Teška Industrija, Drugi Način, Gordi, Zabranjeno Pušenje, Zadruga, Vatreni Poljubac…čak utjecaje sarajevske pop rock škole i bandova kao što su Crvena Jabuka i Valentino, pa čak i autora kao što je Zdravko Čolić. Također i utjecaje svjetskih bandova tipa Europe, Van Halen, Uriah Heep, Magnum, Journey, Dream Theater…da navedem samo neke. Da li su neki od tih bandova, iz regiona i iz svijeta, ostavili trajan trag na vas kao na autore/skladatelje i kao na glazbenike?

Zanimljivo, vidim da si naslušan svega… Pa evo, ja ti mogu reći za sebe: Rolling stones, Led Zeppelin, The doors, Deep Purple, Dire straits, AC/DC, Van Halen, Iron Maiden… a domaći: Bijelo dugme, Divlje Jagode, Time, Yu grupa, Balašević…

4. Između prvog i drugog albuma prošlo je 5 godina. Što se sve događalo sa bandom u to vrijeme?

Pa, imalo smo dosta teško razdoblje, već krajem 2006.g. ostali smo bez gitariste Rufa, koji je muzički puno značio za band; iste godine i bez bubnjara sa albuma, a Danko je prešao sa klavijatura na gitaru tako da smo već u prvoj godini nakon albuma ostali bez trojice koji su činili sviračku bazu ovog banda..2007 smo u novoj postavi dosta svirali i počeli snimanje 2.albuma što se produžilo i na 2008.g. kada smo svirali i Rokaj Tour u 4 grada u Hr. Te godine smo nastupili u Garaži i nakon toga su nam propali neki planovi u vezi sponzorstva pa je band pauzirao do jeseni 2009.g. kada smo dovršili snimanje 2 .albuma i ponovo krenuli sa svirkama. 2010.g. mixamo i masteriramo album te nastavljamo sa svirkama a 2011.g. konačno izlazi 2.album… a u isto to vrijeme Danka Krznarića na gitari i službeno zamjenjuje Ivan Ivanković.

5. Kako je bilo sazrijevati glazbeno i glazbeno odrastati u sredini kao što je Daruvar? Ima li mala sredina više prednosti ili više mana? Kako je bilo nadrastati okvire lokalne demo scene? Kakva je daruvarska glazbena scena bila kada ste počinjali a kakva je danas?

Pa, ja ću uvijek misliti da je to prednost i u Daruvaru imam najviše inspiracije. Pa lijepo je imati fanove širom hrvatske, pri čemu bi izdvojio Split, Viroviticu i Kutinu..Kad smo mi počinjali bilo je dosta bandova i događaja, pa onda jedno vrijeme ništa i sad mogu reći da sam ponosan da tako malo grad ima tako dobre bandove, prvenstveno autorski band „Preždrani“ Marka Štromajera s kojim se godinama družim i surađujem, pa onda rock’a'billy atrakcija „Cat paws“ a i hippie rock „Čarobna frula“…

6. Marko, kako je došlo do tvog angažmana u Divljim Jagodama? Kako je paralelno biti u dva kvalitetna banda koja puno rade?

Cota nije imala puno angažmana za ljeto 2008 pa sam zvao Zeleta na mob i rekao mu da bi ja htio pjevati u Jagodama. On me pozvao na audiciju u studio, pa proba, pa koncert i tako je krenulo. Od tad je prošlo 5 godina i upravo od 31.1. nisam više član Divljih Jagoda, te se posvećujem Coti G4 u potpunosti

7. Koju bi vašu pjesmu sa prvog, a koju sa drugog albuma izdvojio kao najbolju?

S prvog je vjerovatno najbolja „Tamo negdje, iza krovova kuća“ a s drugog „Za nas ne postoji kraj“


8. Tko je svirao klavijature u “Za nas ne postoji kraj”? Planirate li u budućnosti napraviti više stvari sa takvim FM/AOR prizvukom?

Svirao je naš prijatelj iz banda „Živa legenda“ Dinko Janković, a za buduće pjesme, ja jednostavno to ne znam, to ništa nije planski nego kako mi dođe…3.album će zvučati modernije i suvremenije iako uvijek će tu biti nešto vintage prizvuka jer to je jednostavno moj stil pravljenja pjesama…

9. Ivane, kako je došlo do tvog ulaska u band? Kako je bilo pobijediti na jednom velikom gitarističkom natjecanju kao što je “Master 2012″?

Za Cotu znam doslovno od kad sam bio klinac, Cota je bend koji je svirao dosta po ” našem” kraju, slovili su za odličan band i često sam išao na njihove svirke, pratio sam njihov rad i poznavao ih. Svirao sam u raznim kombinacijama sa nekim članovima Cote a igrom slučaja sam 2009. godine u jesen krenuo svirat sa Cotom kao zamjena jer Danko koji je tada svirao gitaru jednostavno nije mogao ići svirati. Koncerata je bilo sve više, Danko je mogao svirati sve manje i tako sam postao član banda. Od tada pa do danas je prošlo puno koncerata, snimili se neki singlovi, spot, priprema se novi album i super je biti u takvom bandu. Na gitaristicko natjecanje ”Master 2010” sam se prijavio na nagovor Osmanovića i kad sam pobijedio bilo je super, bio sam turbo motiviran za budući rad , vježbanje i sve ostalo vezano za sviranje gitare.

10. Kakvo je vaše mišljenje o hrvatskoj hard rock sceni. Imate li svojih favorita na njoj? Kako gledate na svoj položaj na sceni? Smatrate li da bi trebali biti daleko komercijalnije uspješniji, obzirom na vaše kvalitete i unikatan stil za ovo podneblje?

Pa, u zadnje vrijeme su Majke i Opća Opasnost vratili rock na tapetu, ali fali prostora i prilike za mlade bandove, no ponajprije fali selekcija bandova koji vrijede i koji imaju nešto (pjesmu). Kod nas ima milion malih bandova koji su jednako zastupljeni u medijima a postoje ogromne razlike u kvaliteti. Što se tiče nas, mi ćemo idalje raditi nove pjesme i albume i pokušati osvojiti nove fanove…

11. Što mi možete reći o vašim tekstovima? Meni osobno vaši tekstovi variraju od inteligentno sarkastično sročenih viđenja svakodnevice do vrlo preciznih kritičkih nota spram društva i okoline, no uvijek sa naglašenim sociološkim aspektom. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Da, na prvom albumu su textovi upravo takvi i samo jedan je ljubavni. To su zapravo priče iz života i kritika svijeta oko nas. Mi imamo više tipova textova, neki su nježni ljubavni, neki patnički ljubavni, neki sprdanje sa svijetom a neki dosta apstraktni…Namjeravamo tako nastaviti s malim naglaskom na ljubavne textove.

12. Da li obično tekst nastaje prije glazbe ili obrnuto?

Najčešće je text prvo

13. Imate li možda namjeru snimiti neke materijale na engleskom jeziku i pokušat proširiti svoje djelovanje i na vanjsko tržište?

Pa ja imam puno pjesama na engleskom za koje još nismo našli kontext u vezi cote g4, ali nešto se dogovaramo i po tom pitanju..

14. Kad možemo očekivati vaš novi album?

Pa, album je u izradi, po planu bi trebao izaći na proljeće 2014.g.

15. Kakvi su vam koncertni planovi za budućnost?

S obzirom da više nisam u Divljim Jagodama, imamo puno planova za svirke. Konačno Cota G4 poslje 5 godina svira i na ljeto, što znači motorijade, gitarijade, gradska ljeta i sve što budemo mogli dogovoriti.. A nadam se da ćemo i na mini-turneju po Dalmaciji…

16. Imate li kakvu poruku za mlade bandove koji tek počinju i za vaše fanove?

Mladim bandovima poručujem da ustraju i rade na sebi, posebno u autorskom dijelu a fanovima zahvaljujem za podršku i veselim se susretu s njima na predstojećim koncertima…

Cota G4 – Facebook page