Downcast Art interview

“On my left side…on guitar, mister…on my right side…on keyboards, mister…on drums, mister…on bass guitar, mister…”, jednoga dana ovako će vrlo vjerojatno izgledati, kada pjevačica banda bude predstavljala članove prije drugog bisa na nekoj od većih pozornica diljem Lijepe Naše. :) Jelena Mužar na vokalima. Zdravko Smenderovac na klavijaturama. Kristijan Radeka na gitari. Lukas Šomek na bubnjevima (nedavno zamijenio dugogodišnjeg bubnjara Sašu Fajkovića). Davor Grdić na basu. Mlad band velikog potencijala i iskristaliziranog glazbenog pristupa, na temelju svog talenta, u 6 i nešto godina postojanja pokazao je da se marljivim radom i upornošću može dosta toga postići, samo ako čovjek slijedi svoju viziju te glazbeni i općenito umjetnički integritet. Sa radom banda upoznaje vas klavijaturist Zdravko Smenderovac.

1. Kako je došlo do osnivanja banda Downcast Art?

Figurativno opisano, od zamisli – do realizacije! :) Sama ideja je nastala u mojim mislima negdje u jesen 2005. god. Dakako, i prijašnje glazbene aktivnosti su imale utjecaj na to, ali mogu reći da nakon puno vremena koje je prošlo od osnutka, bend je napokon napravio veliki korak koji se zove izdavanje prvog CD-a.

2. Koja je bila nit vodilja banda kroz fazu stvaranja? Da li je to bila želja za pokretanjem stila koji nikada nije komercijalno zaživio na ovim prostorima ili jednostavno ljubav prema simfonijskom metalu?

Rekao bih ni jedno ni drugo :) Ja tada nisam znao puno o tom stilu i koliko je on prisutan na ovim prostorima, to mi nije bilo važno, a bend nije pokrenut s nekim proračunatim ciljem promicanja određenog izričaja, već se tu radi isključivo o glazbenom izričaju tema, motiva i umjetnosti. To je jedini razlog. Glazba koja vuće korijene iz više izvora. Dakako, može se reći da na band ima utjecaj simfonijski metal jer je to glazba koju slušamo, ali isto tako da izjavim sada kako mi je dobra techno glazba također podloga za stvaranje aranžmana u pjesmama Downcast Art-a, dolazimo do paradoksa da podjednako volim više glazbenih stilova :)

3. U Glazbi Downcast Arta zamjetni su utjecaji velikana svjetske sympho/power/prog metal scene, poput Nightwisha, Epice i Kamelota. Da li je sama težnja banda bila okrenuta prema izričajima bandova koji su utjecali na vašu glazbu (da njihovi utjecaji zažive u vašoj glazbi), ili su jednostavno ti bandovi ostavili toliko jak i dubok trag u današnjem simfonijskom podžanru metala da ga je gotovo nemoguće zaobići?

Rekao bi svakako, ovo drugo! Svi će uvijek usporediti po hijerarhiji popularnosti. Naravno da se mi ne možemo mjeriti s tim velikim bendovima, ali mi imamo nešto svoje, element identiteta koji još nije došao do publike i javnosti, ali vrijeme će pokazati svoje. To je normalan proces.

4. Čime su inspirirani vaši tekstovi?

Ja kao tekstopisac to baš i ne znam opisati, tj. teško je odgovoriti na to pitanje. Nekim drugim svijetom, to jedino mogu izjaviti. Nečime što je dublje. Ponekad mi prigovaraju da sam napisao preteške pjesme (za razumijevanje), ali to me ne zabrinjava jer onda znam da će te pjesme biti analizirane, svatko će ih shvatiti na svoj način, svoje tumačenje definirati, pronaći sebe u njima. Mislim da je to dobro i jedan oblik identiteta također. A te iste pjesme samo nastanu, bez promišljanja.

5. Koji je temeljni koncept vaše glazbe?

Dobro umjetničko djelo :)

6. Nakon dema “Downlight” snimili ste album “Forbidden Memories”. Moram priznati da sam ostao ugodno iznenađen pristupom na albumu te pjesmama koje se dosta razlikuju jedna od druge ali na kraju tvore jednu prepoznatljivu cjelinu. Kako bi opisali proces od snimanja prvog dema pa do finalne realizacije cjelovitog albuma, te od snimanja albuma do samog masteringa?

Bio je to dug posao, sve u svemu. Učenje, probijanje leda, tenzije, pauze i sl. Prvi demo smo relativno brzo realizirali i otvorio nam je vrata da nastavimo istim tempom, ali su se stvari zakomplicirale. Ulaganje u vlastitu studijsku opremu i snimanje, aranžiranje i produkcija pjesama, promjene u postavi benda i slične okolnosti su nas usporile, te je vrijeme samo procurilo. Ali je na kraju vjera u cijeli proces opravdala iščekivanja i zadovoljni smo time što smo napravili. I imamo dobar temelj za sljedeći album. Mastering smo radili u inozemstvu, točnije u Njemačkoj.

7. Planirate li napraviti ozbiljan korak prema vanjskom tržištu u pogledu traženja distributera i izdavača? Imate li konkretnih planova u tom pogledu? Direktno pitanje, nadate li se komercijalnom uspjehu?

Svakako mislimo pokušati u inozemstvu, da. Trenutno planiramo upravo to uskoro, potražiti izdavača i nadati se nečemu prihvatljivom za nas. To nije lako, ali ćemo pokušati jer nam je to cilj. Komercijalni uspjeh je posljedica i rezultat mnogih faktora. Od glazbe, preko izdavača, do promotora i managera. Korak po korak, i vidjet ćemo što najbolje možemo od svega. U ovom trenutku ne mogu ništa reći o tom uspjehu osim da drugi bendovi našeg profila (pa čak i manjeg) u inozemstvu djeluju vrlo stabilno po komercijalnom uspjehu. Pred nama su svakako izazovi :)

8. Kako gledate na dinamiku rada od finiširanja samoga uradka do njegove maksimalne prezentacije; naravno, u okvirima mogućnosti banda? Smatrate li da band sa ovih prostora mora iskoristiti ne 100 posto nego 101 posto vlastitih resursa da bi se prezentirao, za razliku od recimo, bandova srodnih po stilu ali iz sredina gdje takva muzika nailazi na mnogo jači odjek, poput Finske, Švedske, Njemačke?!

U Hrvatskoj postoje predrasude po pitanju naše i slične metal glazbe. Potrebna je velika energija u promociji jer ne postoje efikasni mehanizmi koji bi kroz medije podržavali potencijalno dobre stvari. Mislim da se to ne odnosi samo na glazbu već je to cjelokupno stanje na svim područjima kulture i umjetnosti u Hrvatskoj.

9. Imate li namjeru možda napraviti turneju koja će popratiti vaš album prvijenac?

Svakako bi to htjeli i planiramo u budućnosti, čim obavimo medijsku promociju, pokušat ćemo s tim planovima ići u realizaciju.

10. Kako gledate na globalnu a kako na lokalnu glazbenu scenu?

Mislim da će se globalna scena u bliskoj budućnosti profiltrirati i ostat će samo najbolje stvari tamo. Mogle bi se dogoditi nove 70-te ili 80-te, to je moje osobno mišljenje. Lokalna scena ima potencijala da se oporavi :)

11. Smatrate li da dolaze vremena kada će simfonijski metal zaživjeti na ovim prostorima i da će se osnivati bandovi koji će njegovati taj stil, poput recimo iskušanih i sa višegodišnjim iskustvom Demethera i Moondivea iz Srbije ili Heaven Rain-a iz Bosne?

Mislim da je to više društveno pitanje nego scensko. Društvo je puno predrasuda i to je jako loše za bilo kakav napredak, otvaranje očiju javnosti kako bi ugledale nove mogućnosti oko nas.

12. Kako ste zadovoljni prijemom albuma te općenito prijemom publike na vašim koncertima?

Kako trenutno stvari stoje vrlo dobro. Tek smo na početku promocije, nadamo se da ćemo tim stopama ići sve dalje, a čini se da nas očekuje rast “bendovskog gospodarstva” :D

13. Imate li već nekakvih ideja za drugi album?

Ne samo drugi, već i više njih. Koncepti su zabilježeni i kompas drži smjer. O svemu tome kada dođe vrijeme, jedan po jedan :)

14. Što bi poručili čitateljima Vision Rock Metal i kakva je vaša poruka za fanove vaše glazbe, čiji broj raste iz dana u dan?

Hvala na podršci i pomognite nam u promociji! Vjerujemo da bi se i Vašim prijateljima svidjelo, ako se i Vama sviđa ;) Svakako posjetite našu web stranicu da budete u toku s nama: www.DowncastArt.com