Ministry (live report by Dunja Merc)

Ministry, bend koji je nastao davne 1981. godine u Chicagu, u ranoj fazi djelovao je kao kao new wave synthpop bend sa debitnim albumom ,,With Sympathy”, koji je čak zauzeo gornji dio Billboardove ljestvice. Lansiranjem albuma ,, Twitch” i ,,The Land Of Rape And Honey” , dogodila se drastična promjena zvuka koji je zabilježen u glazbenoj povijesti.

minmin5

Pa tako je i koncert Ministry-a po prvi put obilježio zagrebačku Tvornicu kulture 7. lipnja 2017. godine. Oko petstotinjak fanova nestrpljivo je čekalo koncert ovog predvodnika industrial glazbe.

min1

Publika je velikim pljeskom zaželila dobrodošlicu svim članovima Ministry-a iako je najveći aplauz dobio jedini originalni član ovoga benda, Al Jourgensen ili’ti Uncle Al. Iako Al nije više u cvatu mladosti, sa svojih 58 godina i burne prošlosti, i dalje je energično prašio po pozornici onako kako on to najbolje zna i umije.

min4

Set- lista je nosila nekoliko najznačajnijih hitova poput ,, Supermanic soul” i ,,Bad blood” (1999), ,,Waiting”, ,,Worthless” (2004), ,, Rio Grande blood” , ,,Senor Peligro”, ,,LiesLiesLies” (2006), ,,Let’s go” (2007), sve do neizostavnih i najuspješnijih ,, N.W.O” i ,,Just one fix”.

min3

Na samome kraju, oduševljena i neutaživa publika zazivala je ime benda koji se vratio na pozornicu sa bisom. Bis se sastojao od tri pjesme, ,,Filth Pig”, ,, So What” te najmanje očevivana pjesma ,, Khyber Pass” koja me je potpuno odvojila od vlastite svijesti kao i ostatka publike.

min4

Koncert je svakako zaslužio veliku pohvalu te se nadam da će biti prilike za još jedan takav, možda i dva. Živio nam Uncle Al!

Dunja Merc
photos: D.B.