Scena Sloboda (interview)

Kada u relativno kratkom razdoblju jedan klub dođe do razine kultnog okupljališta ljubitelja rock i alternativne kulture, ne samo iz varaždinske, nego i okolnih županija te zagrebačke županije, onda možemo bez zadrške govoriti o regionalnom fenomenu. Da bi doznali više o cijeloj priči oko Scene Sloboda, popričao sam sa organizatorom i vlasnikom Slobode Karlom Čoljom, te suorganizatorima Goranom Matkovićem “Matacom” i Hrvojem Horvatićem “Haxom”; svojevremeno organizatorom svjetski poznatog Radar Festivala ( Radar Fest ) u Varaždinu (ujedno i ton majstorom svih koncertnih evenata).

30227137_10214211204586854_1084319211758551040_n

Vision Rock Metal: Karlo, kako su izgledali počeci Slobode?

Karlo Čolja: U početku, želio sam malo drugačiji koncept samog prostora, te ugostiteljstvo “osvježiti” i upotpuniti koncertnim događanjima. Kao čovjek iz rock okruženja, kao ljubitelj i rock i alternativne glazbe, želio sam dati svoj doprinos glazbenoj kulturi i započeo suradnju sa bandovima. Krenulo se odmah sa organizacijom. Hrvoje i Goran odmah su uskočili jer su prepoznali moje planove i nade u onome što radim. Hrvoje me povezao sa mnogim bandovima iz grada i županije i tako je polako ali sigurno sve krenulo. Mnogi od tih bandova imali su mnogobrojne nastupe diljem županije i u gradu u prostorima kao što su Rogoz i Elephant…i tako s vremenom, sve više bandova, sve više kontakata, preporuka i scena se počela postepeno širiti i rasti. Od samih početaka želja mi je napraviti jedan dobar više dnevni open air festival.

VRM: Znači, odaziv bandova i interes za nastupima bio je i više nego dobar?!

Karlo: Bio je odličan; i više nego odličan! U godinu i pol dana imali smo više od 60 odrađenih koncerata. U vrlo kratko vrijeme za scenu se pročulo širom županije pa su nam se počeli javljati bandovi iz Zagreba, iz Slavonije, sa Jadrana…

VRM: Meni je više nego univerzalan pristup gdje u istoj večeri možemo pogledati bandove od pop rocka, alternativnog rocka, garažnog rocka, preko progresivnog i thrash metala do hard corea, death metala, black metala i grind core-a… I sam po sebi se nameće zaključak da bandova koji su voljni nastupati i prijeći velike udaljenosti da bi se predstavili publici, ne manjka, ali da kod nas manjka upravo adekvatnih prostora kakva je Sloboda… Na primjeru Slobode, sve “teorije” o nedovoljnom broju gostujućih bandova i nedovoljnom broju koncerata, padaju u vodu. Bandova ima, koncerata ima, samo je potrebna volja i inicijativa za ostvarenjem konkretnih ciljeva u vezi koncertnih događanja…

Karlo: Apsolutno! Na svom primjeru smo pokazali da je sve moguće kada je to želi ostvariti i na kraju napraviti. Uz to je i veliki plus što smo se povezali sa Danielom Badanjakom i Glazbenom Kućom iz Zagreba, organizacijom koja okuplja veliki broj bandova iz rock, metal i alternativne kulture, čiji su bandovi svirali ovdje. Surađujemo i sa Zoranom Puljekom i Hrvatskom Udrugom Glazbenika.

VRM: Goran, kao suorganizatora alternativnih koncerata, moram te pitati nezaobilazno pitanje: kakvo je stanje na domaćoj alternativnoj sceni što se tiče bandova i koncerata.

f3

Goran Matković “Matac”: Stanje na lokalnoj alternativnoj sceni je dobro, jedino što je do sada nedostajalo adekvatnih prostora za alternativna zbivanja. Ovdje je do sada nedostajalo, mogli bi tako reći, koncertnog kontinuiteta vezanog uz prostore; kontinuitet kakav recimo imaju udruga “Alternativa” iz Novog Marofa ili CEZAM iz Čakovca. Karlo je sa svojom vizijom i entuzijazmom tu savršeno dobro došao. U svojem prostoru na na Slobodi pokrenuo je niz događanja, bandovima je data prilika da sviraju, da se pokažu, da se nešto konkretno odvija i da na kraju krajeva, bude dobar provod i publici i bandovima i nama u organizaciji.

VRM: Kako je “tekao put” od početaka do danas u vezi organizacije, mogućnosti da se pozovu i neka malo jača imena regionalne i inozemne scene i mogućnosti da se napravi jedan malo veći festival?

Matac: Kontinuitet je uvijek bio prisutan, od samih početaka. Jedino gdje leži problem, to su financijske mogućnosti. Radimo u skladu sa tim mogućnostima i idemo polagano prema većim koncertima. Nazire se i jedan open air. Naravno, veće stvari financijski nisu malen poduhvat i samo su dokaz koliko imamo jaku želju Varaždinu doprinijeti na alternativnom planu i na visokoj profesionalnoj razini.

29789977_10214204841027769_1241016884485160960_o

VRM: Hax, U sklopu scene Sloboda održava se u tvojoj organizaciji Freedom Stage…

Hrvoje Horvatić Hax: Freedom Stage je stage unutar stagea. To je program Hrvatske Udruge Glazbenika, koji se temelji na izvođačima koji izvode rock, blues, soul i jazz. Nema kuruze, nema elektronike. Nema ničega što nije vezano uz te pravce. Freedom Stage je dio programa koji se u sklopu scene Sloboda povremeno održava.

VRM: Možemo li gledati na Fredom Stage kao na svojevrstan nastavak tvojih evenata koji su se dugi niz godina održavali u legendarnoj podrumskoj sceni kluba Gimnet?

Hax: Naravno! Uvijek je nešto novo vezano uz nešto staro. U ono vrijeme Gimnet smo doveli do razine super kluba, jer smo imali odličan odaziv gimnazijalaca, od kojih su neki bili dio Gimnet Street Teama; najuža jezgra sačinjavala je oko dvadesetak ljudi, cijeli jedan mali pogon koji je savršeno funkcionalno odrađivao stvari na razini, po meni, boljoj i bogatijoj od mnogih većih i razvikanijih klubova iz drugih gradova i metropole.

13754176_1798562790380217_6824193155670669794_n

VRM: Pokazalo se da je “na oko” nespojiv koncept Slobode, koja je preko dana sportski kafić u kojem se okuplja sportski milje grada, preko noći klub koji obuhvaća mnoge raznolike aspekte i pokazuje bogat kulturan i subkulturan sadržaj, koji sačinjava jedan od oslonaca kulturnih događaja u gradu…

Hax: Definitivno! Sa Karlom, vlasnikom kluba i pokretačkim motorom cijele scene Sloboda, doslovno smo “kliknuli na prvu” i krenula je uspješna suradnja organizacije evenata koji ne samo da obogaćuju Varaždin na lokalnoj, nego i na regionalnoj razini.

Dalibor Mladenović

6a

f2

Scena Sloboda facebook page