Voivod -The Wake (2018) Century Media

Očekivati od ovih kanadskih razarača da snime album koji nije konceptualan, koji se ne oslanja na vlastitu ostavštinu, ostavljajući dovoljno prostora za dobro došlu eklektiku i inherentnost, značilo bi ne poznavati rad Voivoda.

Voivod-The-Wake1

Pioniri kanadske metal scene, progresivni/thrash/alternativno eksperimentalni metal magovi iz vremena dok je pojam progresije bio usko vezan uz kombiniranje klasičnog heavy metala sa progresivnim i neo progresivnim rockom, nikad se nisu libili zakoračiti izvan granica konvencionalnog i predvidljivog, ostavljajući 99 posto žanrovskih suvremenika iza sebe, ukazujući da su čak i eksperimentalne i sinkretičke aberacije kod većine progresivnih bandova, samo stvar predvidljivih i dobrodošlih konvencija unutar formiranja novih glazbenh podpravaca i podpravaca unutar podpravaca; oštro odbijajući da ikada uđu u sferu kreatora takozvanog “mozaika u mozaiku”. Držati kreativni korak sa Voivodom ne da je teško; to je nemoguće. Teško da se može na kanadskoj sceni pronaći band koji u svoj opus nije infiltrirao barem minimum Voivodove ostavštine u tragovima, bilo da se radi o Annihilatoru, bilo da se radi o Gloomy Grimmu ili novovalnijim progresivnijim metal, metalcore i djent izvodjacima poput Unexpect, Agonist, a pogotovo Protest The Hero.

voivod 1

Jednostavno, nije moguće pronaći progresivna crossover imena poput Corrosion Of Conformity, Dream Theater, Life Of Agony, Mekong Delta, Depressive Age, Cynic, preko Messhuggah, Strapping Young Lad/Devin Townsenda i SikTh do Animals As Leaders koji se barem u nekim segmentima nisu oslanjali na Voivod. Četrnaesti po redu album, četrnaesto remek djelo van vremena i prostora, 847 glazbenih podžanrova isprepletenih u 457 slojeva, jedinstveni stil, svojevrsna satira transhumanizma, filigranska vizija i glazbeno perceptivni tempo koji će u budućnosti itekako zbunjivati naraštaje kako vizionara, tako i idiokrata.

Dalibor Mladenović